Ensimmäinen viikko: kielileiri, orientoitumista ja paljon taiwanilaista ruokaa

Ensimmäinen viikko Taiwanissa on vierähtänyt todella nopeasti! Tuntuu, että paljon on jo tapahtunut, vaikka varsinainen "arki" alkaa vasta ensi viikolla.

Viimeisen 8 päivän ajan olen asunut ICYE Taiwanin toimistolla. Yhdessä toisen vapaaehtoisen kanssa olemme opiskelleet intensiivisesti kiinaa (3 tuntia päivässä paitsi sunnuntaina), käyneet yhdessä toimiston kanssa läpi käytännön asioita, kuten työskentelemistä koulussa ja isäntäperheessä elämistä. Kävimme myös tutustumassa molempien vapaaehtoistyöpaikkoihin ja tapasimme muita jo aiemmin Taiwaniin tulleita vapaaehtoisia. Kävimme myös kiertelemässä Pu-ji-nimisen temppelin lyhtyfestivaaleilla, ja yhtenä päivänä pari paikallista taiwanilaista kierrätti meitä Tainanin keskustassa (ja syötti haastavia ruokia), ja kävimme myös tutustumassa Chihkan Tower -nimiseen paikkaan, joka liittyy oleellisesti Taiwanin historiaan.




Menoa Da dong night marketilla

Tältä Chihkan Towerissa sijaitsevalta jumalalta voi rukoilla menestystä kokeissa.

Minullekin löytyi viime viikolla isäntäperhe, jonka luokse muutan asumaan huomenna. Torstaina on Peace memorial Day -niminen vapaapäivä (kirjoittelen Taiwanin historiasta ja myös kyseisen vapaapäivän taustoista myöhemmin, kun ymmärrän itse paremmin sen merkityksen), joten koululla aloitan vasta maanantaina.

Icyen ihanat työntekijät ovat myös kierrättäneet meitä lounastamassa ja illallistamassa lukuisissa Tainanin katuravintoloissa. Ja näitä katukeittiön helmiä löytyy joka paikasta. Joka. Paikasta. Kuulemma, kun taiwanilaiset matkustavat esim. Euroopassa, he tuskailevat syömisen hankaluutta ja hintoja. Enkä yhtään ihmettele: täällä voi syödä oikein kelpo lounaan tai päivällisen n. 2-4 euron hintaan.

Tyypillinen menu katukeittiössä

Kuuluisa beef noodle soup (niú ròu miàn, 牛肉面)


Tainanilaisia herkkuja: perinteisiä nuudeleita, taro-kakkua, riisikakkua (tahmeaa riisiä, pähkinöitä, papuja, kuivattua rapua (?), pikkelöitä kurkkua), friteerattuja rapuja

Toisaalta en voi yleistää Taiwanin katuruokakulttuuria Tainanin perusteella - kysyin kiinan opettajaltamme, mikä on hänen lempiruokansa täällä, mutta hän sanoi pitävänsä enemmän kotiseutunsa ruokalajeista. Hän on kotoisin Pohjois-Taiwanista, missä on kuulemma taas ihan oma katuruokakulttuurinsa.


Täältä löytyy myös erilaisia "buffetteja", joissa saa lapata lautaselle mitä mieli tekee. Kuvassa kasvisbuffetin antimia, mun suosikkeja ovat paistetut pienet munakoisot.

Mustekalaa sen eri muodoissa ja jonkinlaista maksakeittoa. 

Tofua, miso-keittoa, paistettua eräänlaista salaattia, "dry noodles" (gan mian), kaladumplingeja, taiwanilaista lihakastiketta riisillä, jonkinlainen sitkeähkö riisikakku

Hämmentävää joissakin tainanilaisissa ruoissa on niiden makeus. Ilmeisesti makeus liittyy historiaan: aikoinaan sokeri on ollut kallista, ja sillä on voinut parantaa ruoan säilyvyyttä, ja vain rikkailla on ollut varaa sokeriin. Tainanissa on myös kai tuotettu aikoinaan paljon sokeria.

Ja vaikka paljon on tullut kokeiltua, olen maistanut vasta murto-osaa Tainanin erikoisuuksista. Tulenkin varmaan kirjoittamaan ruoasta vielä useasti. Se on myös mainio puheenaihe paikallisten kanssa. :)

Dòu huā (豆花), perinteinen jälkiruoka pehmeällä tofulla ja erilaisilla liemillä

Toinen asia, mistä varmasti tulen kirjoittamaan vielä, on teekulttuuri. Ruokakojujen lisäksi Tainan pursuaa erilaisia teekojuja, mistä voi valita vaikka sun mitä lajia erinäisine lisukkeineen. Tähän mennessä olen maistanut ainakin muutamaa bubble teata maidolla ja eri teelaaduilla, vihreää teetä hunajalla ja appelsiinimehulla, maitoteetä perinteisellä joistakin yrteistä tehdyllä hyytelöllä. talvimeloniteetä, tähtihedelmämehua, maitoteetä erityisellä ruskealla sokerilla, papaijamaitoa, oolong-teetä... Olen saanut jo lahjaksi metallisen pillin pikkuruisen puhdistusharjan kera, ja pitää vielä hankkia kestomuki teetä varten. Olen myös nähnyt erityisiä teemukinkantokasseja ihmisillä.

Lisäksi teetä tilatessa valitaan, kuinka paljon jäitä ja sokeria sinne haluaa (100 %, 80 %, 50 %, 30 %, 10 % vai ei ollenkaan).

Tuntuu, että jo nyt olisi jo niin paljon kerrottavaa! Kielestä (tai oikeastaan kielistä), ihmisten kanssa käydyistä keskusteluista, liikenteestä (skoottereista), temppeleistä... Ja matka on vasta alussa. :)

Lounasta ja teetä.

 
Talvimeloniteetä

Pestiin me pyykkiäkin. 

Kommentit

  1. Onpa mukava kuulla ensimmäisistä päivistäsi Taiwanissa. Niin paljon uutta ja ihmeellistä. Jo tähän mennessä ollut todellinen makumatka. Mielenkiinnolla odotan myös kuulla tulevasta isäntäperheestäsi.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit